Då vi är en mindre förening sköter medlemmarna själva trappstädningen. Vi har roterande schema i varje port där man skriver när man genomfört städningen i sin port. Det man behöver för sopning och våttorkning finns i hobbyrummet. Städningen är någon gång per år per lägenhet och detta har fungerat väldigt bra utan problem i föreningen.
Föreningen anordnar två städdagar per år. En vårstädning och en höststädning under året där vi krattar lön, städar gemensamma utrymmen, klipper buskar och annat som behövs göras. Detta brukar planeras in på en lördag eller söndag och vi avslutar alltid med en fika. Vanligtvis har vi god uppslutning under städdagarna.
Skattungsvägen är kommunal mark och vinterväghållningen ansvaras av kommunen.
Untantag är ytan fram till gatan ut från fasaden som fastighetsägarna har ansvar för. Detta område utanför entreérna handskottar vi medlemmar gemensamt.
Varje medlem ansvarar själv för att skotta sin egen balkong. Det är viktigt att skotta dessa dels för att undvika istappsbildning och dels för att undvika läckage vid snösmältningen t ex när snön ligger över tilluftsventilerna och tätskiktet. Det är också viktigt att hålla terassdörrar, balkongdörrar och takfönster snö- och isfria för att undvika läckage och kondens mellan fönster och undvika fuktskador.
Alla lägenheter har fått egen behållare och bruna påsar för att kunna sortera matavfall. De kastas sedan i egen container utanför fastigheterna. Maten som lämnas här går till en rötningsanläggning där biogas framställs. Det som sedan återstår efter rötningsprocessen läggs ut som gödning. Detta är kostnadsfritt så det belastar inte föreningen samtidigt som det gör mycket för miljön. Behöver ni fler påsar så finns dessa att hämta i tvättstugan. Närmare 40 % av det som hamnar i soppåsen är matavfall. Om matresterna och potatisskalen istället sorteras ut kan de behandlas biologiskt och omvandlas till biogas och biogödsel.
Eftersom det utsorterade matavfallet rötas för att kunna bli biogas så kan du inte lägga till exempel jord i matavfallspåsen då jorden försämrar rötningsprocessen. Här är några andra exempel på saker som inte ska läggas i matavfallspåsen.
- Blöjor, bindor, tvättlappar, bomullstussar och andra hygienprodukter
- Damm, dammsugarpåsar
- Glasspinnar, ätpinnar
- Jord, krukväxter, trädgårdsavfall
- Kattsand
- Matolja/frityrolja
- Snus, cigaretter, aska
- Stearinljus
- Vinkorkar, kapsyler
Mat- och frityrolja kan självklart inte hällas i matavfallspåsen men ska inte heller hällas i avloppet eftersom det kan orsaka igensatta ledningar. Det bästa är att hälla det i en plastdunk, försluta och lämna den till miljöstationen. Märk upp vad den innerhåller!
Tips vid sortering av matavfall
Genom att lära sig några enkla trix så blir dett ännu enklare att hantera matavfallet i köket.
- Vik ner kanten på matavfallspåsen så blir öppningen stabilare.
- Låt matavfallet rinna av och använd gärna en vaskskrapa för att få upp det från vasken.
- Torrskala potatis och rotfrukter direkt i matavfallspåsen så blir påsen inte så blöt.
- Lägg i använt hushållspapper i matavfallspåsen så suger det upp lite av fukten i påsen och minskar lukt och gör påsen torrare.
- Har du skaldjursrester kan du lägga dem i dubbla påsar om du vill minska lukten.
Hushållssopor- Utanför huset
Brännbara hushållssopor. Blöjor, trasiga plastleksaker som inte innehåller batterier, kuvert, plåster, tops,dammsugarpåsar, blöjor, bindor, kattsand, skor, ballonger och en mängd annat avfall som inte återvinns på annat sätt blir bränsle i särskilda anläggningar för avfallsförbränning. Det ger både värme och el. Kallas även restavfall.
Tidningar och returpapper- Utanför huset
Källsortering av tidningar och returpapper innebär dags- och veckotidningar, reklamblad, magasin, olika kataloger så som postorderkataloger, resekataloger, telefonkataloger och liknande samt broschyrer och skriv/ritpapper.
Det är viktigt att ta bort plastomslag runt reklam och tidningar innan sortering. Häftklamrar och spiraler behöver man inte ta bort från block och tidningar eftersom de avskiljs med magneter som sedan skickas till metallåtervinning. Papper som inte ska läggas i behållare för tidningar är till exempel kuvert och inbundna böcker som istället läggs i vanliga soppåsen/brännbart. Mjölkförpackningar, omslagspapper och liknande läggs i behållaren för pappersförpackningar.
Elavfall- Utanför tvättstugan
För att underlätta sorteringen har vi införskaffat mindre kärl utanför tvättstugan för Elavfall/elektronik. Mindre elavfall innebär i princio alla apparater med sladd eller batteri, teelfoner, armbandsur, väckarklocka, digitaltermometer, miniräknare, dator, skrivare.
Vi tömmer denna behållare vid nästkommande städdag. Får ditt avfall inte plats i behållaren ber vi dig besöka närmaste återvinningscentral.
Ljuskällor- Utanför tvättstugan
För att underlätta sorteringen har vi införskaffat mindre kärl utanför tvättstugan för ljuskällor. Idag kallar man glödlampor, lågenergilampor och halogenlampor för samlingsnamnet ljuskällor.
Vi tömmer denna behållare vid nästkommande städdag. Får ditt avfall inte plats i behållaren ber vi dig besöka närmaste återvinningscentral.
Batterier-Utanför tvättsutgan
För att underlätta sorteringen har vi införskaffat mindre kärl utanför tvättstugan för batterier. Batterier små, större, laddningsbara, knappcellsbatterier sorteras som farligt avfall och skall ej slängas bland vanliga hushållssopor.
Vi tömmer denna behållare vid nästkommande städdag. Får ditt avfall inte plats i behållaren ber vi dig besöka närmaste återvinningscentral.
Glas färgat och ofärgat- Vid tvärbanan Årstafältet eller Siljansvägen 75 vid Coop
Glasförpackningar är bland annat olika burkar och flaskor samt vin- och spritflaskor från Systembolaget. Färgat och ofärgat glas måste källsorteras var för sig.
Glöm inte att skruvkorkar av metall inte ska sitta kvar på flaskorna, men ringen som är kvar efter korken kan dock sitta kvar. Flaskhalsarna avskiljs, och metallringarna återvinns separat.
Metall- Vid tvärbanan Årstafältet eller Siljansvägen 75 vid Coop
Metallförpackningar är allt från sprayburkar, kapsyler, konservburkar, aluminiumfolie, formar samt torra och urskrapade målarburkar. Glöm inte att lämna små metallförpackningar. Det kan vara sådant som lock, skruvkorkar, kapsyler, folien på crème fraiche-burken och värmeljushållare (lossa vekeshållaren). Dessa saker sitter ofta på en papp- eller plastförpackning men ska inte läggas bland plast eller papp, utan hör hemma bland metallförpackningarna.
Pappersförpackning- Vid tvärbanan Årstafältet eller Siljansvägen 75 vid Coop
När man källsorterar pappersförpackningar är det saker som bärkassar, mjölk- och juiceförpackningar, pastapaket, presentpapper, sockerpåsar eller gamla wellpapplådor till tv, stereo och möbler som sorteras. Finns det en skruvkork i plast på en mjölkförpackning tar du bort platskorken och lägger den i plastförpackningar istället. Förpackningen läggs i pappersförpackningar. Fibrerna i papper är mycket starka och kan återvinnas upp till sju gånger innan styrkan är borta.
Plastförpackningar- Vid tvärbanan Årstafältet eller Siljansvägen 75 vid Coop
Plastförpackningar ska källsorteras och lämnas i samma behållare oavsett om det är en hård eller en mjuk plastförpackning. Detta är en insamling som i Sverige sker gemensamt på både återvinningsstationer och återvinningscentraler runt om i landet. Plastförpackningar innebär bland annat hårda och mjuka bärkassar, plasttuber, plastpåsar, frigolit, hinkar, flaskor och olika typer av refillpaket.
Burk & Pet-flaskor- Coop Nära Storsjövägen
Alla burkar och flaskor som har pantmärke på sig kan pantas i en pantautomat eller på något av alla de ställen som tar emot pantförpackningar på annat sätt. Panten på burkar och små PET-flaskor är en 1 krona och på stora PET-flaskor 2 kronor. Se efter på flaskan eller burken om du är osäker på om den ger pant och hur mycket i sådant fall.
Kläder och textilier
Farligt avfall - ÅCV
Övrigt farligt avfall exempelvis kemikalier, läkemedel och målarfärg skall man själv transportera till närmaste återvinningscentral.
Grovsopor- ÅVC
Grovsopor skall man själv transportera till närmaste återvinningscentral
Närmsta återvinningscentral (för grovsopor) är:
Östberga återvinningscentral
Bussens Väg 2, Enskede, Huddingevägen/Sockenvägen vid Årstafältet
Öppettider: Måndag-torsdag kl 10.00-20.00, Fredag-söndag kl 9.00-17.00
Med reservation för ändringar t ex under röda dagar
http://www.stockholmvattenochavfall.se/om-oss/vara-kontor-och-anlaggningar/atervinningscentraler/#!/ostberga-atervinningscentral
___________________________________________
Läs mer om sopsortering på:
http://www.återvinningstockholm.se/kallsortering/
http://www.srvatervinning.se/sorteringsguiden
___________________________________________
Julgranar
Efter att ha njutit av julgranen hela julhelgen är det dags vid tjugondag knut (13e januari) att börja fundera på att göra sig av med granen. Julgranen betraktas som grovavfall och kan återvinnas till en återvinningscentral. Granar som förbränns blir vanligtvis fjärrvärme och el. En gran räcker till el för att tvätta fyra maskiner tvätt.
Julgranen kan alltid återvinnas till en återvinningscentral den närmaste är angiven nedan. Om vi får vetskap eller om ni har tips kommer vi informera om annan samlingsplats i Årsta där man kan slänga sin gran.
ÅVC Östberg, Bussens Väg 2, 122 43 Enskede. (1,9km).